Fotoalbum

 

Geden er browser eller topgræsser.Det betyder at den æder  urter, buske og træer. og ikke på græs som mange andre dyr. Geder er gode til at sammensætte deres føde, hvis de har muligheden.

Geder bider toppen af græsset, den starter oppefra og arbejder sig ned. Græs under 10 cm vil de som regl ikke æde af hvis der er andet de kan æde. 

Geder er ikke blege for at klatre op på ting for at nå lige det blad de har udset sig.

Geder er enorm nysgerrige og skal helst undersøge alt. 

Vores buk mente i aftes han kunne gå på plastoverdækket af badebassinet, det kunne han ikke, men en svømmetur i det varme vejr vi har er da heller ikke at kimse sig af. Geder er udemærkede svømmere. 

Rent vand og tilgang til det 24/7 er enormt vigtig, sørg for vandet har en højde så gederne ikke kan skide i det.

Sliksten. Ingen salt ingen ged, og en sten til evt heste med kobber i skal gerne være tilgængelighed hele tiden. 

Bedækning bør aldrig ske før gimmeren er 7 mdr og derover. Drægtigheden vare ca 150 dage, det er dog først i de sidste 6-8 uger at kiddet egentlig vokser, så tilsætning af kraftfoder er ikke nødvendig før. Og dette skal sættes langsom op over 14 dage.

Geder er flokdyr. Så hvad lederen gør, gør resten også. Så har man en sød og rar leder er resten også søde og rare geder. Det er værd at huske.  Skal du have nyt blod i din gedeflok, så køb ALTID 2 geder fra samme avler. Sætter du 1 ged ind i din flok vil den får en masse høvl og tæst. Det er der ingen grund til. Hold dine nye geder for sig selv 8 - 14 dage så de vender sig til dig og de nye omgivelser, og husk at en ny stald, nye bakterier. Gederne skal også lige vende sig til noget andet foder, dette tager 8 - 14 dage. Det er en god ide at få en smule foder med fra avleren som du kan blande med den første tid.

Geder elsker at lege, klatre, løbe.  Sørger du får de har muligheden for det har du selvsagt en glad ged. De elsker selvskab og blive nusset og børstet.  De skal selvfølgelig have adgang til læ og tørt leje. Hø og halm altid. Halm er vigtig da geder har brug for en masse struktur foder for at deres system fungere optimalt.

Man skal påregne en ormekur 2 gange om året. I Juli er ormepresset størst. Se på dine geder om hvordan de har det. Er pelsen pæn og blank, er deres øjne klare og er de aktive og glade. Jo bedre du kender dine dyr jo nemmere er det for dig at se om der er noget galt. Dette gælder ALLE dyr