Grisens pleje

Da jeg startede med at have hænger, søgte jeg vidt og bredt på nettet for at finde en pasningsvejledning. Det fandt jeg ikke også måtte jeg jo bare lære det hen af vejen. Jeg har nu haft hænger siden år 2000 og synes jeg har nogenlunde styr på det. Jeg vil prøve at beskrive det her. Jeg gør opmærksomhed på at det der er rigtig for mig, er ikke nødvendigvis rigtig for dig. Jeg har kun min egen viden og intet at holde det op i mod. Jeg afskriver mig alt ansvar for andres valg.

Inden man køber grise hjem er der nogle ting der skal være i orden først.
1. Folden de skal gå på skal være lavet. Grise har den ide at alt de kan se igennem går de igennem. Hænger er meget tykhudet og mine kunne ikke acceptere strøm. De gik bare under. Vi har så lavet en fold hvor der er plader op i 1.20m højde. Vi har brugt paller.
2. Grise kan sagtens leve ude hele året rundt, men de skal have huse de kan gå ind i for regn og blæst. Husene behøver ikke være store, grise kan godt lide at rygge sig tæt sammen. Sørg for der er masser af halm de kan putte sig i. 
3. Grise kan ikke svede de skal afkøles. Eller det vil sige at de har faktis en svedkirtel på trynen..Men ifølge loven skal grise fra 5 kg have et sølebad fra 15 graders varme og opefter. En gris der får solstik er ikke et rart syn. Men sker det skal grisen køles af. IKKE med iskoldt vand.
3. Foder skal der jo også være. Jeg vil ikke anbefale kraftfoder, man kommer meget nemt til at overfodre.
En hænge bliver meget nemt fed og får problemer med at gå.
Jeg fodre mine grise med alt fra hestemusli til grøntsager. En voksen hænge skal kun have 400g foder dagligt alt efter hva slags foder der anvendes.
5. Grise er et flokdyr og efter min mening dyreplageri  kun have 1 til at gå. I følge loven skal grise have mindst 1 artsfælle og gå med. 
6. For at have grise eller andre klovdyr skal man have et CHR nr: ( afdelinger og tlf kommer nederst på siden)
7. Så er tiden inde til at finde dine grise. Køb dem fra små af så er de nemmest at gøre tamme hvis de ikke er tamme i forvejen.
8. De sidste par år har vi haft nogle meget kolde og lange vintere. Her skal hængerne have mere foder. De bruger enorm meget energi på at holde sig varme. Jeg sætter foderet op til mine grise med det dobbelte som min... Så skal de have store mængder halm som de kan holde sig varme i, og du skal være opmærksom på at de skal kunne ligge helt i læ for vind og sne.
Mine får lunkent vand 2 x i døgnet så de ikke skal bruge energi på at varme det kolde vand op også.
Her kan det være en god ide at blande det varme vand op i foderet, så er du sikker på de både får væske og foder. Også elsker de det..

Når du har fået dine grise hjem skal du være klar over at de de første par dage nok kan virke skræmte. Det er helt normalt. Nyt hjem, nye lyde, nye lugte. Grise bliver fra naturens side nemt skræmt.
Brug en masse tid på bare at sidde ved dem så de lære dig  og din lugt at kende. Og du kan lære deres forskellige lyde at kende.                                                                               Grise har ca 34 forskellige ´´grynt´´  

Aktivering er en god ide.. Grisens lugtesans er 2000 gange stærkere end vores. De kan faktis lugte sig frem til foder, frugt osv som du kan gemme under græstørv.. Og de vil nyde det.. 
Hvis de ikke selv slider deres klove skal de klippes. Det er derfor vigtig at du kender dine dyr og de er tamme. Det er ikke sjovt at ordne klove på en sur gris. De er meget meget stærke og en voksen hænge kan sagtens smide med dig.
Nu er det klart sjovest at have tamme grise. De er så søde og kan følge dig som en hundehvalp, komme når du kalder, lege med dig, putte på dit skød. Der er mange glæder og de er alt besværet værd.
Vælger du at få smågrise skal du sørge for at du har et sted du kan lukke Mor hen inden hun skal fare(føde) En gris går 113-115 dage  ( 3 mdr 3 uger 3 dage)
Jeg sørger for der er plads til at soen kan gå for sig selv hvis hun ønsker det.. Enkelte søer bliver lukket for sig selv, fordi de ikke kan finde ud af at være en del af flokken før og efter de skal fare.....

Under de frie forhold, som mine grise har, vil soen kort før fødslen, 1-2 dage, søge væk fra flokken og lede efter et sted hun vil bygge sin rede. jeg har flere hytter så de bestemmer selv hvor de vil ligge. Her bygger hun omhyggeligt en rede med blød, foret bund. Jeg har haft en so der byggede reden 50 cm nede i jorden, forede den med halm og lavede et tag. Vi kunne slet ikke se hende. 🙂
Der er ikke nogen dyrebørn i verden der kan stikke en hængebaby. De er bare sååå søde nuttet kære lækre osv osv osv   Jeg elsker dem. De er ikke særlige store. De er ikke større end en 4-5 ugers killing.
Når de små er mellem 3-4 dage har 75% af dem fundet Deres pat, og det er den de vil gå til hver gang. De smågrise der får de 2 øverste patter ved forbenene har en tendens til at blive de stærkeste..
Soens mælk løber ca 20 sek hver time. Så der er det med at holde sig til. Her vil du også opleve at soen kalder sine små til sig..
Har man flere søer sammen der har smågrise på samme tid vil man opleve at de deles om at fodre de små. Det er noget der ligger helt tilbage fra Urtiden. Her skulle de nogen gange gå langt for at finde føde. Derfor deltes søerne om små. Når soen har faret skal du holde øje med om hun holder huld. Har hun mange grislinger kan hun have svært ved at holde vægten. Taber hun vægt skal der mere foder til, her giver jeg et lille tilskud af kraftfoder. Her er det en fordel at sætte en ekstra fodring ind i løbet af dagen. 

En so er kønsmoden når den er 6-8 mdr. Det er set helt ned til 5 mdr. Mine søer får ikke besøg af ornen før de er min 10 mdr og gerne ældre. Det kommer an på tidspunktet af året. Man skal jo lige huske at regne 113-115 dage frem..                                                                                                           Når soen er blevet parret, hvilke man skal være opmærksom på godt kan virke voldsom, Går der 113-115 dag til hun fare. Selve fødslen tager ca 2-3 timer, men hun kan også dele fødslen i to. altså holde pause i et par timer midt i det hele..                                                                                                   I løbet af de første 3-4 dage har smågrisene fundet "deres egen" pat. Her kan de godt skændes en del.

Jeg har fået kuld på helt op til 15 smågrise, normen er mellem 5-7 stk. Man må regne med at der går nogle stykker til de første par dage. Enten ligger soen dem ihjel eller også æder hun dem. Det er surt men ganske normalt. Har man grisene et sted der kommer mange mennesker vil jeg nok anbefale at man lukker soen væk en uge før hun skal fare, så hun har ro de første par uger efter hun fare. En so der lige har faret kan være noget så farlig og er ikke noget man skal begynde at prøve krafter med."Man må aldrig vende ryggen til en so" sagde min gamle lære til mig.

Mine børn ved godt at når der er smågrise må de ikke gå ind til dem før Jeg giver lov.

Der er forskellige meninger om hvornår smågrisene skal tages fra. Jeg tager ikke mine fra som sådan. De bliver en del af flokken. Men jeg sælger dem først fra når de er min  12 uger alt efter om jeg synes de er klar.. Smågrise patter ved soen til de er 6 uger, gerne længere hvis de må for soen. her lære de også hvordan man er Gris, og i det hele taget hvordan man finder føde og roder i jorden.           Jeg har desværre hørt flere tager de små fra som 4 uger, men her kan de slet ikke undvære deres Mor endnu, og som menneske burde man skamme sig. Som små grise må de ALT i flokken, men når de kommer over de 6 uger begynder flokken også at opdrage på dem. Her skal de finde Deres plads i flokken. Bagerest i rækken..

Jeg har et par gange været nød til at flaske nogle stk. Det er meget krævende og man skal have den helt rigtige somælkserstatning.  Hvis smågrise ikke får E vitamin fra starten er overlevelsesprosenten ikke særlig stor.
De spiser faktis konstant også om natten. Den første tid spiser de hver time.. Så inden man kaster sig ud i det skal man have en del overskud. Men man får så tilgengæl det mest kære lille væsen som følger sin ,,mor,, rundt konstant. Er du ude af syne kalder de på dig og kommer stormende når du svare.
 
Sygdomme: Grise kan jo blive syge som alle andre dyr. Jeg har 7-9-13 kun haft 1 syg gris og det gik hurtig over med en pencelinkur.
Her må du følge dit instinkt. Har grisen det godt spiser de som de skal, kommer de når du kalder, virker de glade og tilfredse, eller holder de/den sig i baggrunden.
Her kan du læse om grisesygdomme. 


 http://www.vet.dtu.dk/Diagnostik/Sygdomme-efter-dyreart/Sygdomme-i-svin

http://svineproduktion.dk/Viden/Om-grisen/Sygdomme-og-behandling


CHR afdelinger:
RYK Nord  Ålborg SV:         96345130
RYK Midt-vest Holstebro: 97404000
RYK Syd Vojens:                 74540000
RYK Øst Sorø:                     58566263

Jeg håber du kunne bruge det til noget. Er der nogle fejl og mangler vil jeg meget gerne høre fra dig, så det kan komme på siden eller blive rettet.

feldborg.nielsen@gmail.com

Griseline på gåtur.

Kommentarer

03.07.2021 18:09

Maria Schouw Nielsen

Hej. Vi har 2 kælegrise men den ene er blevet enorm og vi er faktisk bekymret for om hun er overvægtig eller om hun er et hængebugssvin? Kan du hjælpe? Mvh.

04.07.2021 07:52

Tina Nielsen

Hej Maria. Send mig en mail med billeder. Så skal jeg se hva jeg kan gøre.
feldborg.nielsen@gmail.com

30.06.2019 15:26

Torben Madsen

Hej
Har en so gris , hun taber pelsen i pande og nakke .. ingen sår eller lign . Væsker en smule fra øjnene .. nogen ide om hvad dette skyldes ?
Mvh
Torben

30.06.2019 20:50

torben madsen

oohh , 60 kilo måske ..

30.06.2019 20:31

Tina Nielsen

Send mig en mail med et billede af hende.
Feldborg.nielsen@gmail.com

30.06.2019 20:30

Tina Nielsen

Det er helt normalt at de smider deres pels. Væske fra øjnene kan være mange ting. Hvor "stor" er hun.

13.05.2019 21:49

Brian Falk brandt

Hejsa jeg har 3 dejlige hænge øffer som hele familien nyder men den ene er begyndt at væske fra øjnene og det ligner nogle gange blod er det noget du har oplevet gør
Vh Brian Falk

14.05.2019 10:33

Tina

Brian send mig lige en mail med et billede.
feldborg.nielsen@gmail.com
Jeg tror jeg ved hva det er..

23.02.2019 18:49

priska willumsen

Hej! Skal lige høre, græsser de ikke også og om vinteren spiser hø og wrap? Mvh.

24.02.2019 10:56

Tina

Jo om vinteren får vores wrapp.

03.02.2019 11:00

Tina

Ja det kan du sagtens. Det har jeg altid gjort.

02.02.2019 16:05

Marion hamann

Hej, kan jeg slibe grisenes negle ved at give dem et fliseareal at gaa paa. Har ikke vaeret obs paa at goere dem klippetamme

01.11.2018 20:54

Pernilla

Jeg har her til aften opdaget at min ene gris har fået en skaldet plet på ryggen og mister håret ? Jeg kan når jeg aer hende, få vildt overdrevent meget hår med?

Hvad kan det være?

06.11.2018 11:51

Tina

Prøv at sende et billede til mig på feldborg.nielsen@gmail.com

21.08.2018 07:49

Peter Hadrup

Har 2 miniguide som bliver op til 30 kg. Skal nu have bygget et nyt hus til dem, hvor stort skal det være. Har man nogle mål at gå efter

25.08.2018 10:21

Tina

Hvis du går efter en palletank er du godt på vej.. Den kan godt være lidt lavere end tanken er, men grise vil gerne ligge tæt, sådan holder de på varmen..

12.07.2017 08:37

Marie- Louise Rise Fedder

Klipper man grisens klove

05.10.2017 15:07

Tinas kæledyr

Ja hvis de ikke har et sted de selv kan slide dem er du nød til det.

20.04.2017 00:01

Jeanette lærkegaard

Spændende og rigtig gode oplysninger.. Tak fra mig 😃