Amazonen

Amazone papegøje.  

Jeg har selv 3 hold Blåpandet. 

Man kan finde så enorm meget om fuglene på nettet, men jeg smider lige lidt op. Og lidt om det jeg har lært af fuglene selv. 

Den Blåpandet bliver ca 39 cm som fuldvoksen. Hannen er en smule mere bred i det end hunnen. Lidt mere rubust og hun er lidt mere fin i det.. 

En Amazone papegøje bliver op til 40 år. 

Så det er ikke en fugl man bare lige køber fordi man gerne vil have en billig papegøje. Man skal være indstillet på at have den resten af dens liv. Her er det et familiemedlem man anskaffer sig.. HUSK DET.

Din Amazone kan godt klare lette frostgrader, men de er helst fri for det. Det er vigtigt at de får op til 10-12 timers lys. Her i det mørke Jylland er det nødvendig at smide en lampe op. Den sidder bare med timer på også køre det af sig selv. 

Deres naturlige foder i naturen er nødder, forskellige frugter, bær, skud og af og til  også insekter.  Dog mest er i yngletiden.

Du må ALDRIG give dine fugle avocado. Den er giftig.

Basis foderet i vores hjem er Pellest  Husk de skal have meget grønt og lidt frugt.  Her må du hen af vejen lære hvad din fugl fortrækker. De er lige så kræsne som vi mennesker. 

Husk hvis du går i naturen og henter grønt, det må ikke være sprøjtet og lad være med at plukke noget op af en vej. Osen fra bilerne sætter sig i det grønne og det kan dine dyr ikke tåle.

I yngletiden og under ungernes opvækst, kan du med fordel give levende foder, melorme er gode. Du kan også købe tørret melormeblanding hvis du ikke er meget for at have dem levende. Det er også en god ide at give æggefoder, som kan købes i din dyrehandel, eller du kan lave det selv. Husk hjemmelavet æggefoder skal skiftes hver dag, da det nemt kan blive fordærvet.

Dine amazonpapegøjer skal have en redekasse. I naturen er der ikke nogle modeller, men hule træer hvor nogle har store indgange og nogle har små indgange som de så selv må gnave ud så de kan komme ind i stammen for at yngle. Kassen skal min være 60 cm x 30 cm x 30 cm Indgangshullet ca 12 cm. Så ordner hunnen den selv hvis hun vil have den større. Min redekasse er dog noget større og med en fordybning.  

 Amazoner får som regel mellem 2-5 æg som udruges på ca. 28 dage.

Der er altid noget du skal se efter når køber en fugl.                                                             Sundhedstegn... Er fuglene friske, aktive og er på vagt ved lyde, og har klare øjne, om den er ren ved gattet, at den ikke sidder oppustet så fjerene stritter ud til højre og venstre, og lad dig ikke narre hvis opdrætten eller fuglehandleren, hurtigt stryger hånden op af buret så fuglen bliver opmærksom. Bed om lov til at se de andre fugle og læg altid mærke til om der er ren vand og foder eller om vandet er farvet, pludret.

Køb kun din fugl/fugle hvor du har tillid til sælgeren. Det handler også meget om din egen mavefornemmelse. 

Lovgivning og dokumentation

Grønhovedet amazone og Farinosa amazone er på CITES liste 2 over truede arter i naturen.
Der er ingen regler om at de skal være fastringede med en årstalsring, men det er en god ting at gøre, for det første kan man altid se hvor gammel fuglen er, og din garanti for at den er en opdrættet fugl, og ikke en importfugl.

Det er altid en god ide at få en overdragelses attest, med fuglens ringnummer på så du ikke får problemer med myndighederne, du skal altid have navn og adresse på ham/hende du køber fuglen af, ligesom hvis du sælger fuglen også skal have navn og adresse på køberen af fuglen. 

Kommentarer

04.03.2019 16:46

Michael Grove

Hej Tina. Den Du sidder med på skulderen(Hvis det er Dig), er ikke en Blåpandet Amazone, men en Venezuela Amazone, også kaldet orangehalet Amazone.
Mvh. Michael.

08.07.2018 18:17

Marina

Hejsa Jeg er interreseret i at høre dig om du udstationere fugle? Mvh Marina

10.07.2018 06:19

Tina

Nej som udgangspunkt gør jeg ikke. Hvad tænkte du da.