Da jeg har fået et par hendvendelser om hvordan man flasker de små basser vil jeg prøve at skrive ned hva jeg har gjort. Igen er det helt egne erfaringer jeg bassere det på og dermed også på eget ansvar man begynder på at flaske.

Man skal ikke begynde at flaske grisene for sjov eller for at få en ekstrem kælen gris. Der skal flere overvejelser til inden man begynder. En flaskegris får ikke den samme opdragelse som dem moren har hos sig, det vil sige at de ikke får det "rigtige" grisesprog. Det er meget svært at få en flaskegris ud blandt flokken igen. Nogen kan godt blive accepteret efter et stk tid , en hård tid,nogen gange år, og andre kommer aldrig ind i flokken, Og må leve et liv alene som den de andre ikke gider. Så flasker du så flask altid 2 så har de i det mindste hinanden.

De gange jeg har flasket er det udelukkende for at redde grislingernes liv.

Hvis soen ikke har nok mælk og mange grislinger.

Hvis soen begynder at æde grislingerne.

Det er enorm krævende at have grislinger fra dag 1 af. De spiser 1 gang i timen de første 8-10 dage gerne længere. Her sætter jeg så et par skåle ned med havregrød lavet på mælkeerstatning. Men sutteflaske får de til de selv siger fra. Omkring 6. uge. Fra 10, dag trækker jeg den ca 30 min længere en dags tid også op på 2 timer mellem spisningen. Så får jeg det til at passee som de nu selv vil have det. De skal bare spise en god portion, og ikke småspise hele tiden. En uge gammel er de på mellem 30-50 ml pr gang. Men de skal altid have lov til at spise det de kan..

De tager ca 70-100 g på i døgnet.

Smågrise skal have E vitamin de første par uger. Jeg knuser 1 tablet til 100 ml mælk. Det er meget vigtig de får det, ellers er overlevelses procenten meget lille. Deres hud kan godt virke tør, her bruger jeg alm olivenolie og smørre dem. Gør man ikke noget ved det kan de få nogle meget tørre skorper som senere kan blive til store sprækker og store sår. Det gælder også for de smågrise man har ude sammen med moren. Det er meget smertefuld, og bliver der intet gjort ender det som regl med at grisen dør..

Den mælkeerstatning jeg bruger er lavet til smågrise. Somælkeerstatning. Man kan også få en der både er til heste, grise, får. Den er udemærket. Jeg fortrækker bare den anden.

Så er der sutteflasken. Jeg bruger en sut til hundehvalpe og en alm sutteflaske købt i et supermarked.

Når de er ca 14 dage gammel kommer de i en større kasse, her får de en kattebakke at besørge i, madskåle og deres tæppe.

Når jeg synes de har styr på bakken sådan nogenlunde får de også lov til at rende rundt i huset sammen med kattene og hundene, Er med i haven,er hvor vi er, de bliver lige så tamme som en hund. Og de elsker det. Giver du dem navne og bruger det hele tiden kan de også kende det og kommer når du kalder. Så kommer der et par småtlinger skrigende gennem hele huset, for Mor kalder. Glem ikke det. Fra den dag du tager dem ind og flasker er du deres MOR... Og de glemmer dig aldrig.

Jeg tager også mine med om til de andre grise så de i det mindste kan lære lugten af de andre at kende. Men jeg lukker ALDRIG de små om til de store. Og når de er så store at de skal om til de andre grise igen bliver der lavet en fold til dem hvor de kan lære de andre at kende igennem folden.. De vil aldrig blive optaget som en del af flokken. Men de kan blive accepteret og få lov til at være blandt de andre grise.

Igen lad være med at gå i gang med mindre du er helt klar på at være Mor for et par grislinger..

Kommentarer

01.06.2020 13:22

Linda Nørgaard

Hej. Super dejlig side du har..🤩
Hvad er navnet på den somælkeerstatning du bruger.? Når en grisling er 14 dage gammel, får den så også flaske om natten.?
Mange Hilsner Linda

14.05.2018 11:48

Karen

(Fortsat) Bare engang imellem. Den får mælk hos søerne, bare ikke nok. Tror jeg. De store møver sig frem og tager pladsen.

14.05.2018 12:07

Tina

Det ville jeg helt sikker forsøge at gøre. Du kan hurtig se om det er for lidt. Er det for lidt må du flaske den..

14.05.2018 11:46

Karen

Jeg har lige fået to sogrise med hvert sit kuld. Begge kuld spiser hos begge mødre uden forskel. Mit spr er: Der er en meget lille i det kuld som er de yngste. Kan jeg gå ud i folden og give den mælk.

23.10.2017 12:11

Stine

Hvor meget skal de have at spise hvis de er nyfødte
😊

23.10.2017 12:29

Tina

De skal spise til de ikke vil have mere. Også 1 gang hver time.