Vidste du!!!

Vidste du godt at det var Sir Isaac Newton (1643-1727) der opfandt kattelemmen. Hans kat, Spitface, ville hele tiden ud også ind igen og det forstyrrede egentlig hans arbejde en del, så han fandt på kattelemmen. Alle katte fortjener da også at ligge foran pejsen efter en dags arbejde. Sådan er det desværre ikke for alle katte. Nu vil jeg mest holde mig til kattene i Danmark. Men hvor stammer katten egentlig fra… Man mener at det væsellignende dyr, Miacis er forfader til alle landlevende kødædere. Den levede for mere end 40 millioner år siden. Tamkatten som vi kender i dag er ca 9500 år gammel, og menes at stamme direkte efter den amerikanske vildkat, så har vi vores racekatte hvor det menes at nogle er naturligt forekommende kattearter, mutationer og blandinger med vilde kattedyr. Man må sige at katten har været igennem en hel del, og stadig den dag i dag kommer igennem lidt og hvert. Den første relation mellem katte og mennesker udviklede sig i stenalderen, ikke som sådan som tamkat, da den ikke kunne tæmmes som hunden, men den var en god muse og rottejæger. Katten blev accepteret som husdyr for 5000 år siden i Egypten. Katten havde en så uvurderlig en betydning, at egypterne vedtog love for at beskytte den, Selv om egypterne gjorde det ulovligt at eksportere katte, bragte grækerne og romerne dem til Europa, for at de kunne befri kontinentet for skadedyr som rotter og mus, hvilket der var et overflåd af. I middelalderen blev opfattelsen af katte lige pludselig meget anderledes i Europa. Man troede at katten bestod af sort magi. De blev set som onde og heksenes tro følgesvend. Nogen steder troede man, at katten legemliggjorde djævelen. Havde man kat, blev man ofte mistænkt for at være heks og blev dræbt sammen med deres kæledyr. Katten blev jaget, tortureret og ofret. I nogle religiøse ceremonier blev katte endda brændt levende. Enorm mange katte ladede livet på disse grusomme måder, så mange at rotterne rigtig fik fat og det førte til den sorte pest.

Meget af denne overtro findes stadig i dag. Se bare på internaterne, der sidder et overflod af sorte katte. Faktisk er katten det eneste domesticerede dyr der ikke er omtalt i biblen. Kirken anså, at dyr, især katten, var i stand til at formidle kontakten mellem heksen og djævelen. En tanke.. Er det mon derfor man slår "katten" af tønden ved fasten..

I starten af det 17. århundrede begyndte berømte forfattere i Frankrig og England at skrive om deres katte. Katten genvandt status som gnaver jæger. Langhåret katte blev moderne at eje og opdrætte. I slutningen af det 18. århundrede blev de første katteudstillinger afholdt i England og USA. De første Organisationer for katteelskere så dagens lys. Den ældste Danske katteklub vi har i Danmark er DARAK blev stiftet i 1931.

Men hvad så med kattens status i dag.. Hvem er det sit ansvar.. Har katten selv bedt om det liv den har.. Hvem fanden sidder egentlig og skriver alt det her.. Jeg hedder Tina, jeg er opdrætter.                   Men jeg tager mig også af efterladte og moderløse killinger. Det har jeg gjort i 20 år nu. Jeg kan kun sige, kattens status er godt og grundig ude på et sidespor. Hvert år er der flere og flere katte der bliver smidt ud til et liv med slåskampe og tomme maver og betændte sår. Hvis ansvar det er ? Jeg mener det er vores ALLESAMMENS ansvar. Ja også opdrætterne. Måske især os opdrættere. Vi ser gerne vores katte er uden sygdomme, at de ikke bliver smittet med en virus eller en af de skide langvarige sygdomme som de vildtlevende katte går rundt med. Men er der nogen der gør noget konkredt ved det. Gør du ?

Har katten selv bedt om det liv den har. NEJ NEJ NEJ. Katten er bragt af mennesket, den er smidt ud af mennesket. Det er menneskets ansvar. Det kan kun være vores ansvar.

Jamen den kan da bare fange nogle mus.. Hmm kan den nu også det. Er katten skabt til at klare sig selv. NEJ det er den ikke. Den forfædre var, ja. Men ikke tamkatten som den er i dag. Hvis katten skulle leve udelukkende af mus, som den jo egentlig er skabt til, skulle den æde 15-20 mus i døgnet. Men da hver jagt ikke giver bytte, ville det faktisk svare til at den skulle jage 100 gange i døgnet. Men da kattens stofskifte er bygget helt specielt skal katten sove 12-16 timer i døgnet for at restituere. Nu er jeg ikke god til at regne. Men selv det regnestykke kan jeg da se ikke kan gå op. Ergo katten kan ikke klare sig selv.

Desuden jager en kat på fuld mave meget bedre end på en tom mave. Kattens jagtinstinkt er ikke et overlevelsesinstinkt, nej den jager fordi den kan, og for at holde færdighederne ved lige. Vi har alle smilet af katten der er faldet i en solstråle, og hvordan den kan følge med denne solstråle når den flytter sig.. Dette fortæller os også hvor meget katten egentlig har brug for varmen. Forstil dig hvordan de vildt levende katte i Danmark lider hvert efterår, vinter og forår. Det er koldt, det er vådt, og der er ikke meget føde at få.

Men hvorfor er det at de skal lide sådan, er det ikke på tide vi står sammen og gør noget.. Eller skal vi blive ved med at se den anden vej.