Rødrygget dværgara
Ara maracana
Størrelse: ca. 42-43 cm Gennemsnitsalder ca. 35-40 år. Vægt: 250 -280 g
En undervurderet lille ara. Selv om Rødrygget ara hører til de små af sin art, og ikke så farvestrålende, som de store araér, er den en dejlig og sjov tamfugl. Det er en super volierefugl og kan holdes med amazone papegøjer. Dog uden for yngletiden da den lille ara kan være noget skrap...
Den rødryggede dværg aras flyvefærdigheder er unikke, og selvom den er beslægtet med de store araer, minder dens fantastiske flyvefærdigheder mere om undulatens. I det rette humør, optræder den gerne med flyveopvisning og flyve –narrestreger, som er helt akrobatiske. Den slår næsten kolbøtter i luften, stiger lodret op ved høj hastighed, folder vingerne ind, og styrtdykker som en sten, og lige før den når gulvet igen, laver den en undvigemanøvre, og styrter videre op i luften, i en helt anden retning, Også lige netop af denne grund bør du give den en voliere, der giver plads til at udleve disse underholdende evner.
I l tilvænningstiden skal denne papegøje behandles med varsomhed. Den er skeptisk overfor nye indryk. Men så snart den har tillid til sit nye hjem, mister den hurtigdenne skepsis generthed. Den rødryggede ara er meget følsom over for, hvad der sker i dens omgivelser og forstår, og husker alt, hvis noget/nogen har skadet eller skræmt den. Hold den derfor helt forskånet for dårlige oplevelser, så har du snart en klæbende lille ven. Den har en lys, men kraftig stemme, der med lidt fantasi, kan minde om en allike, og med den lyd, bliver du hilst velkommen..
Denne art knytter sig til en person, Så ønsker du en familiefugl er det nok ikke denne du skal vælge. Den har svært til at tilpasse sig til ny ejer, hvis overhovedet. Dette er vigtig at have i tankerne INDEN man anskaffer sig denne art.
Den rødryggede ara er en ekstremt nysgerrig fugl. Generelt er der ikke noget, som denne lille fugl ikke er interesseret i. Alt omkring den synes at få dens opmærksomhed. Ingen objekter forbliver uberørt, og alt bliver undersøgt med næbbet. Trods harmoni blandt artsfæller i en voliere, kan der opstå små slagsmål. Det anbefales derfor kun at have et par i en voliere. Fuglen er aldrig ondskabsfuld eller utilregnelig. Snarere smart og opfindsom, når det kommer til at snuppe den eftertragtede guffer. Det er derfor helt atypisk, at der kan opstå alvorlige slagsmål, og efter hver eneste uoverensstemmelse, afsluttes der med gensidig fjerpudsning af hinanden.
De er meget glade for vand og badning, så sørg for der er badekar..
Opdræt:
Arten er forholdsvis sjælden i Danmark og der er kun få opdrættere, men i udlandet, har par, der var godt veltilpasset og vel socialiserede, ynglet villigt i fangenskab. Der lægges typisk 4 æg, og der ruges i 26 dage. Ungerne er flyvefærdige, når de er 12 uger gamle.
Trusler og status
Den rødryggede ara er nu på CITES liste A, for truede arter.
Rødrygget ara er svær at finde i store dele af deres tidligere udbredelsesområder Deres antal er faldet i en sådan grad, at denne art nu er klassificeret som udryddelsestruede af Birdlife International. Der er mindre end 10.000 af disse fugle tilbage på grund af en kombination af skovrydning (ødelæggelse af deres foretrukne levesteder) og indfangelse til kæledyrs handel.
I Argentina blev disse fugle jaget af landmænd, der så dem som skadedyr, når de søgte og spiste føde på deres landbrugsafgrøder. Den menes nu at være uddød i Misiones, Argentina og Rio Grande Del Sul i Brasilien.
Den lever dog stadig i det østlige Brasilien mod Para og Maranhao videre mod syd til Mato Grosso og Rio Grande do Sul. Enkelt flokke findes også i Paraguay og det nordøstlige Argentina.
Desværre er det kun et spørgsmål om tid før den også bliver drevet væk derfra.
Fodret består af pellets, en del grønt og lidt frugt.
Kilde: Macaw Society of America
Tina Nielsen
14.01.2022 02:24
Hej Kenneth. Jeg har desværre ikke Dværgara mere..
Kenneth Edelmann
13.01.2022 20:03
Hej Tina
Rødrygget Dværgara Har du unger at sælge i år vi står og mangler en hun gerne fra 2020 eller 2021
Hilsen Kenneth
Kenneth Edelmann
01.10.2020 08:58
Hej Tina
Vi har en Han Rødrygget Dværgara 6 år og vi søger en Hun kønsmoden eller meget meget tæt på har du en du vil sælge eller kender du nogen der har.
Hvad med den Gulnakket Dværgara.
Lærke Lindgren
13.07.2020 14:48
Hej
Har du maracana til salg?
Vh Lærke
Tina Nielsen
13.07.2020 15:27
Måske. Send mig en mail.
Feldborg.nielsen@gmail.com
Søren Terp
19.01.2020 09:47
Hvordan er det med at være ude om vinteren? Kan de det?
Tina Nielsen
19.01.2020 10:59
Hvis de har været ude hele sommeren og langsom vender sig til kulden. Men de må under ingen omstændigheder blive udsat for træk. Jeg har varme på ved mine. Mindst 10 grader. Og fuglelys.
Lasse
09.06.2019 15:03
Søger en Rød rygget hun
Søren Michael Terp
19.01.2020 12:52
Oki.. Tak for hjælpen
Seneste kommentarer
03.11 | 12:52
send mig en mail. feldborg.nielsen@gmail.com
25.11 | 17:48
tak for gode oplysninger.I morgen kommer en lille booer ged,og den får selskab af to søskende af landrace,
18.10 | 05:35
Hejsa. Jeg har gået og tænkt i et stykke tid på at jeg gerne vil have et hængebuesvin. Hvad koster sån en basse hos jer hvis man kan købe selvfølgelig eller om du hved hvor da jeg har svært ved at fin
28.08 | 17:27
Det har jeg et par gange om året.
Lige nu har jeg smågrise til salg